Cenderahati Seramik Malaysia

2:12 AM Edit This 0 Comments »

Di pasaran, terdapat pelbagai jenis seramik menjadi pilihan. Setiap jenis seramik mempunyai kelebihan mereka sendiri.

contoh seramik (1) : seramik 'hydrostone'

Seramik 'hydrostone' merupakan material yang unik dan berkualiti tinggi. Material ini adalah seakan-akan 'plaster of Paris' tetapi lebih keras dan berkualiti. Tidak seperti seramik porcelain, seramik ini tidak digunakan dgn meluas. Oleh sebab itu lah cenderahati seramik ini adalah sangat unik. Cenderahati seramik ini adalah buatan tempatan. Inani Craft adalah satu-satunya syarikat menghasilkan & mengedar cenderahati seramik ini. Sila klik di sini. LINK 

Harga: RM 1.50 - RM 15.00


contoh seramik (2) : seramik porcelain

http://uniquegiftidea.blogspot.com/

Seramik porcelain byk terdapat di seluruh Malaysia. Kebanyakan nya di-import dari China. Di pasaran Malaysia, cenderahati seramik ini byk terdapat di kedai/butik kahwin.Contoh kedai yang jual adalah KK Home Deco. Mereka ini pemborong dan peruncit produk porcelain dari China. Memang bukan buatan Malaysia lah.

contoh seramik (3) : seramik labu sayongLabu sayong merupakan salah satu produk warisan tradisi masyarakat malaysia. Produk yang diperbuat daripada tanah liat ini mempunyai keunikannya tersendiri. Produk ini adalah buatan Malaysia dan asalnya adalah dari mukim Sayong di Kuala Kangsar, Perak.

0 comments: